Mijn vakantiewerk ervaringen in het buitenland

Lieve leden van www.vakantiebaaninhetbuitenland.nl

Ik werk nu zo’n anderhalf jaar als Social Media Specialist bij Vakantiebaaninhetbuitenland. Ik doe dit met enorm veel plezier. Ik heb zelf zoveel leuke ervaringen gehad in het buitenland, dat ik het enorm tof vind dat wij met onze website zoveel mensen mogen helpen aan hun droombaan. Het leek mij leuk om jullie iets meer te vertellen over mijn ervaringen door de jaren heen.

Voor mijn opleiding Toerisme mocht ik in 2016 een halfjaar op stage in het buitenland om als receptioniste aan de slag te gaan. Hiervoor had ik gekozen voor een RCN camping. Dit voelde erg prettig en vertrouwd. Ik ging vroeger vaak met mijn ouders op vakantie naar RCN campings en het is een Nederlands bedrijf: je weet dan direct dat het goed geregeld is. Ik had een enorm leuk intake gesprek met RCN Camping Domaine de La Noguiére, gelegen in de Provence en ik wist direct: dit is de plek voor mij. Er waren maar twee stageplekken en veel geïnteresseerden. Ik was bang dat ik het niet zou worden, waarom zouden ze mij uitkiezen tussen al die andere mensen? Maar ik werd na een week opgebeld met goed nieuws: ze vonden mij geschikt en ze hadden voor mij en een ander meisje van mijn opleiding gekozen.

De dag dat ik naar het buitenland vertrok had ik vooral last van goede zenuwen. Na veel voorbereidingen had ik er zoveel zin in om te vertrekken! Mijn leidinggevende van de camping was toevallig in Nederland geweest een aantal dagen en had voor dezelfde vlucht naar Frankrijk gekozen als mij waardoor wij samen heen konden reizen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld stond er gelijk een auto voor ons klaar die ons naar de camping ging brengen. Dit was allemaal perfect geregeld.

Eenmaal aangekomen op de camping ontmoette ik zowel de andere stagiaires als medewerkers van het seizoen. Een divers team bestaande uit Nederlandse meiden en jongens van verschillende leeftijden. Je deelde een caravan met één of twee anderen op de staff area – zo noemden we het gebied waar al het personeel verbleef – maar iedereen had wel zijn of haar eigen kamer.
In de staff area stonden een paar picknick tafels, een hangmat en veel stoelen. Na het werk kwam iedereen altijd gezellig hier samen om tijd met elkaar door te brengen. In de avond werd er altijd wel een drankje gedaan, en je kon dan zelf besluiten of je aan ging sluiten of liever een avond vroeg op bed wou om op te laden. Het waren natuurlijk ontzettend veel nieuwe indrukken! Je hebt een nieuwe baan of stage, je leert allemaal nieuwe mensen kennen en je bent in een andere omgeving ver van huis. Maar omdat je met zoveel anderen bent die dezelfde ervaring hebben en je erg goed wordt opgevangen door de mensen van de camping went dit heel erg snel.

Ik heb op mijn stage ontzettend veel geleerd. Het leukste van mijn stage vond ik het contact met de gasten. Als receptioniste had ik veel diverse taken. Je checkt mensen in en uit, je regelt de betalingen, beantwoord e-mails en inkomende telefoontjes. Wanneer er iets niet goed is zorg je dat het wordt opgelost. Je informeert mensen over de omgeving. Je tipt ze bijvoorbeeld over dat ene toffe restaurantje waar ze echte unieke Franse gerechten serveren. Willen jouw gasten een dagje met het hele gezin weg? Dan geef je ze diverse opties.

Omdat wij natuurlijk veel moesten weten over de omgeving gingen wij op onze vrije dag ook altijd lekker eropuit. Het was altijd heerlijk om even van de camping af en tijd met je collega’s door te brengen. Mijn stage was echt een top tijd waarin ik veel heb geleerd, nieuwe mensen heb ontmoet, mijn talen beter heb ontwikkeld en heb mogen reizen.

Toen ik mijn opleiding Toerisme succesvol had afgerond wist ik het zeker: dit wil ik weer. Daarom had ik besloten zelf opzoek te gaan naar werk in het buitenland voor de zomer. Drie maanden ben ik toen naar Venetië gegaan om daar in de bediening van een camping te werken.
Stel je een baan voor onder een blauwe hemel, leuke mensen en heerlijk Italiaans eten! (Pizza, pasta, Italiaans ijs… ik bedoel maar!) Het team was hier veel internationaler dan tijdens mijn stage in Frankrijk, en dat maakte het juist zo leuk. Want wat heb ik er destijds veel interessante en leuke mensen ontmoet. Omdat ik in het restaurant werkte, begon ik vaak in de avonden pas met werken waardoor ik de hele dag de tijd had om lekker bij het strand te liggen of naar Venetië te gaan met mijn collega’s.

Ook hadden wij veel contact met de mensen die in de animatie werkten en op de receptie. Je hebt op een camping en in een hotel veel verschillende takken waar je in kunt werken. De één is een geboren animator, de ander werkt het liefst op de receptie en weer een ander serveert het liefst de lekkerste gerechten aan de gasten in het restaurant. Toch ben je met zijn allen echt één team. Samen zorg je ervoor dat alle gasten een fantastische zomer beleven.

Na mijn werkzomer in Italië heb ik nog twee jaar in het buitenland gewerkt. Ik ben in Luxemburg geweest en op diverse campings in Frankrijk. Ik zou iedereen een stage, werkzomer of een tussenjaar in het buitenland aanraden. Je leert er echt ontzettend veel van. Je ontwikkelt jezelf en ontmoet veel nieuwe mensen, vaak van verschillende culturen. Ook maak je vrienden voor het leven! Ik heb echt super leuke vriendschappen overgehouden aan mijn tijd in het buitenland.

Toegegeven: het is hard werken binnen de toerisme maar je krijgt er zoveel voor terug. Ook zijn er vaak volop momenten om zelf te genieten en de omgeving te ontdekken. Ik hoop dat ik je kan inspireren om de stap te maken en het avontuur aan te gaan.

Heel veel liefs,
❤️

Nikita