Alles wat je moet weten over animatiewerk

Duizenden zijn je al voorgegaan: een zomerbaan als animator op een camping in Frankrijk. Elke zomer barst het in Frankrijk van de Nederlandse toeristen, dus de baantjes liggen er voor het oprapen!

Het is altijd belangrijk dat je een aardig woordje Frans spreekt: je gaat activiteiten organiseren en begeleiden voor alle campinggasten, dus ook voor Fransen. Je kan het dan niet maken om in het Engels iets te vertellen, vooral omdat ze dat meestal niet verstaan. Verder zijn je campingbaas en veel collega’s ook Frans, dus hoe beter je spreekvaardigheid is als je die kant op gaat, hoe makkelijker! Kijk hier voor een handige opfriscursus Frans om je goed voor te bereiden.

Verder moet je in het zomerseizoen wel lang beschikbaar zijn. Campings zitten niet te wachten op mensen die 3 weken komen werken. Over het algemeen zoeken ze mensen voor ongeveer 8 weken (juli-augustus), maar hoe langer je beschikbaar bent, hoe makkelijker er iets te vinden is dat bij jou past. Zo haal je voor jezelf ook het maximale uit de zomer!

Maar wat is animatiewerk en hoe bereid je jezelf er op voor? Als je als animator op een camping in Frankrijk werkt, ben je vooral veel bezig met het vermaken van kinderen: knutselen en spelletjes in de miniclub, sport en spelactiviteiten, en ‘s avonds een showtje of een leuke lampionnenoptocht over de camping. Verder organiseer je sportactiviteiten voor de jeugd/volwassenen en is er natuurlijk op elke camping vaak een disco, karaoke of een bandje dat komt optreden. Superveelzijdig werk dus, waardoor je met alle doelgroepen goed om moet kunnen gaan.

Door veel te Googelen en je in te lezen over jouw camping kan je al wat voorbereiden. Daarnaast zijn er organisaties die voor jou op zoek gaan naar de beste vacature: bij sommige organisaties volg je dan ook een animatietraining. Soms kan je ook als ‘buitenstaander’ zo’n training volgen. Tijdens een animatietraining word je helemaal voorbereid en klaargestoomd voor het werk en alle situaties die je tegen kunt komen. Bij de betere organisaties word je ook op de camping begeleid en gecoacht: wel een fijn idee als het je eerste werkervaring in het buitenland is!

Animatiewerk op een camping is een echte droombaan als je houdt van werken met kinderen, reizen en nieuwe mensen ontmoeten. Je verdient er geld mee, je wordt bruin en je groeit er enorm van. Het is niet altijd makkelijk, want werken in een andere cultuur met een andere taal kan van tijd tot tijd echt pittig zijn: hier leer je misschien nog wel het meeste van! Het is een zomerbaan waar je je leven lang op terug kan kijken en altijd iets aan hebt.

Bon courage en we horen graag hoe jouw zomer is geweest!