Heimwee

Wil jij graag in het buitenland werken of stage lopen maar ben je bang om heimwee te krijgen? Dat is volkomen normaal. Je bent ver van huis en begeeft je in een totaal nieuwe omgeving. Het is logisch dat je hier aan zult moeten wennen. Maar wees gerust! Wij helpen je er doorheen met de volgende tips:

* Neem wat vertrouwde spulletjes mee van thuis. Denk aan een foto, een knuffel, je eigen kussen. Het maakt niet uit wat als het voor jou maar vertrouwd voelt.

* Bedenk dat je heimwee mag hebben. Nogmaals: het is volkomen normaal.

* Zoek afleiding! Stort je volledig op je nieuwe baan en de nieuwe mensen om je heen. Ga op je vrije dagen lekker eropuit en blijf niet op locatie. Geniet van al het moois om je heen! Kortom: hou jezelf bezig.

* Toch erg last van heimwee? Bedenk waar het vandaan komt en bespreek het met de mensen op locatie. Je collega’s zitten in precies hetzelfde schuitje als jij. Ook zij zijn waarschijnlijk ver van huis en in een totaal nieuwe omgeving. Wanneer je heimwee krijgt: praat hierover! Je collega’s zullen je begrijpen en jullie kunnen elkaar hiermee helpen en ondersteunen.

* Relativeer je heimwee: mis je thuis nou echt zo erg? Of ben je gewoon nog niet helemaal gewend aan je nieuwe omgeving? Natuurlijk is het allemaal nieuw en spannend maar bedenk voor jezelf waarom je ervoor hebt gekozen om in het buitenland te werken en wat je er allemaal voor terugkrijgt. Misschien zit je op een plek vlak bij het strand of werk je in een mooie bruisende stad. Is het veel mooier weer dan in Nederland op jouw bestemming? Vraag jezelf af of je dit echt wilt verruilen voor het regenachtige Nederland.

* Besef: heimwee gaat vaak na een paar dagen over. Boek dus niet direct een vlucht terug maar blijf positief en wacht af.

* Is er wel daadwerkelijk iets op je nieuwe werkplek waardoor je heimwee hebt? Bevalt je baan toch niet zo goed of heb je nog niet veel contacten gelegd? Hou dit niet voor jezelf en praat hierover met een leidinggevende of een ander contactpersoon. Zij zijn er om jou te helpen.

* Hou contact met je familie en vrienden thuis! Het is niet aan te raden om elke dag te bellen naar het thuisfront, op die manier kan je heimwee alleen maar erger worden. Maar bedenk dat je gewoon contact kunt hebben! Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden. Je kunt bellen, skypen, videobellen op je telefoon.