Hoe bereid je, je voor?

Het is bijna zover. Je hebt gesolliciteerd en je bent aangenomen voor werk of stage in het buitenland! Je bent enorm enthousiast en hebt er zin in, maar ook ben je misschien wel erg zenuwachtig. De eerste keer ver van huis en alleen reizen kunnen erg spannend zijn. Hoe bereid je, je hier nou het beste op voor?

Bespreek je reis met je werkgever.
In het geval dat er iets aan reiskostenvergoeding gedaan word, bewaar dan ook goed je vliegtickets en andere betaalbewijzen. Indien je met eigen auto reist, bewaar dan je benzine bonnetjes. Je reis kan niet vergoed worden als jij deze niet kan aantonen. Regel ook of je ergens wordt opgehaald indien nodig of dat de camping makkelijk met het openbaar vervoer te bereiken is. In dat laatste geval kan je altijd vragen aan jou contactpersoon vanuit je werk hoe je er met het openbaar vervoer kan komen.

Pak je koffer zorgvuldig in.
Als je in de zomer naar Spanje gaat zul je andere kleding inpakken als dat je in de winter in een Apre Ski bar in Oostenrijk gaat werken, dat spreekt voor zich. Desondanks is het goed om ook als je naar Spanje of Zuid Frankrijk gaat een aantal warme items in te pakken. Zeker in Frankrijk kan het ook behoorlijk regenen. Vind uit wat het klimaat is van de regio waar jij heengaat. Denk ook goed aan medicijnen en verzorgingsproducten. In andere landen kun je niet altijd alles krijgen wat je in Nederland in de winkels vindt. Uiteraard verschilt dit per regio en per land.

 

Verdiep je in de cultuur.
Ook als je in Europa blijft kan er sprake zijn van cultuurverschillen ten opzichte van jou eigen land. Wat in Nederland als beleefd gezien wordt, kan ergens anders wel als heel onbeleefd worden ervaren. Ook zullen de eetgewoontes anders zijn. Verdiep je dan ook even goed in de cultuur van het land waar jij heengaat. Spreken ze daar Engels? Vaak heb je bij je sollicitatie het er al over gehad welke talenkennis van belang is.

Regel een reisverzekering.
Mocht deze niet al via het bedrijf waar je voor gaat werken wordt afgesloten, sluit dan zelf een reisverzekering af. Niks is vervelender dan dat er iets gebeurd op je reis en je niet goed verzekerd bent.

Wees open minded.
Bovenal wees open minded! Misschien is je nieuwe werkplek iets anders dan je had verwacht, misschien moet je even wennen aan de nieuwe cultuur of het land. Sta hiervoor open en je krijgt gegarandeerd een top ervaring!

Nikta de Haan
Social Media Expert bij Vakantiebaaninhetbuitenland.nl