Ben jij op tijd fit voor de zomer ?

December is een sfeervolle maand, maar ook een gevaarlijke maand als het om eten gaat. Probeer maar eens ‘nee’ te zeggen tegen al het lekkers dat je bijvoorbeeld met Kerstmis krijgt voorgeschoteld. Weg met de decembercalorieën! En op tijd fit voor de zomer!! Hoe?

Het lijkt zo simpel: sporten is dé remedie om calorieën kwijt te raken. Meer bewegen en minder eten is dan ook het motto voor de komende maanden. Door elke dag minstens een uur te sporten (bijv. hardlopen, fietsen, squashen of trainen op de sportschool) verlies je zo’n 500 calorieën per keer. Als je daarnaast niet meer dan 1500 calorieën per dag eet, vliegen de overtollige kilo’s eraf.

Doorloop eerst deze vijf stappen voor je aan het sporten (en afvallen slaat):

Stap 1: leg je startdatum vast
Prik een datum waarop je begint met sporten en jouw aangepaste voedingspatroon. Houd je eraan en probeer de komende tijd verleidingen, bijvoorbeeld een verjaardag of carnaval, te weerstaan. Sla gerust een of meerdere hapjes of biertjes af.

Stap 2: leeg jouw koelkast en vriezer
Hoe vaak bewaar je niet kliekjes van etentjes met vrienden of restanten van dagelijkse maaltijden in jouw koelkast of vriezer. Vaak worden die later op de avond nog even opgegeten. Niet doen! Gooi de extra caloriebommen in jouw koelkast of vriezer op voorhand weg. Dan kom je in ieder geval niet meer in de verleiding om ze alsnog op te ‘snoepen’.

Stap 3: doe gezonde boodschappen
Vul de vrijgekomen ruimte in jouw koelkast met gezonde boodschappen, zoals groente en fruit. Kijk daarnaast gericht op jouw andere boodschappen naar de voedingswaarden die op de verpakking staan. Pas op met sapjes, voorverpakte salades en lightproducten. Het zijn onverwachte dikmakers.

Stap 4: drink water en thee
Ban de sapjes, frisdranken en verwenkoffie uit je dagelijkse drinkpatroon. Deze producten bevatten veel suikers en dus ook veel calorieën. Drink veel water en thee om uw vochtbalans op peil te houden. Veel water drinken stilt ook jouw hongergevoel.

Stap 5: klaar om te gaan bewegen
Een gezonde levensstijl om jouw streefgewicht te behalen heeft alleen effect als je ook voldoende beweegt. Heb je moeite om alleen te gaan sporten, sluit je dan aan bij bijvoorbeeld een hardloopvereniging. Probeer twee keer per week te sporten. Maak ook in het dagelijkse leven goede voornemens: neem wat vaker de trap in plaats van de lift. En fiets naar je werk in plaats van de auto te pakken.

Succes!