Waarom werkervaring in het buitenland goed is voor je CV

Lijkt het jou stiekem heel leuk om een periode in het buitenland te werken? Wacht dan niet langer! Er zijn onwijs veel redenen waarom werken in het buitenland een goed idee is. Zo verbreed je je horizon, is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling, leer je een andere taal en is het ook nog eens goed voor je cv. In deze blog vertellen wij je meer over dat laatste en geven wij je nog een aantal handige tips.

Een plus voor de werkgever
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven sneller van iemand onder de indruk zijn en meer salaris willen betalen aan iemand die een tijdje in het buitenland heeft gewerkt. De reden hiervoor is dat een werknemer met ervaring in het buitenland wordt gezien als iemand die open staat voor andere culturen en niet bang is voor verandering. Ook getuigt het van lef, een bepaalde mate van flexibiliteit en nieuwsgierigheid.

Een buitenlandervaring is dus positief maar moet wel altijd ondersteund worden door andere werkzaamheden. Een ervaring in het buitenland op zichzelf is vaak niet genoeg. Het is belangrijk om op verschillende plekken ervaring op te doen en daarmee te laten zien wat je interesses en vaardigheden zijn. Dit kan natuurlijk ook op meerdere plekken in het buitenland!

Een plus voor jou
Ook is het voor jezelf natuurlijk heel leuk om naar het buitenland te gaan. Naast de bijzondere ervaringen die je op doet en herinneringen die je maakt, kan het je ook helpen in de toekomst. Zo bouw je een netwerk op in een ander land en leer je veel verschillende mensen kennen. Deze kunnen in je loopbaan weer goed van pas komen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de taal die je kunt leren. Door ergens voor langere tijd te verblijven, heb je tijd om de taal onder de knie te krijgen. Anders dan op een vakantie dompel je je echt onder in een cultuur wanneer je ergens een tijdje woont. Probeer daarom ook contact te maken met locals en wellicht wat taallessen te nemen. Wanneer je de taal eenmaal spreekt, is dat een echte plus op jouw cv. Het kan de doorslaggevende factor zijn voor een baan in de toekomst.

Handige sollicitatietips
Tot slot hebben wij nog een aantal handige sollicitatie tips voor als je hebt besloten om te vertrekken naar het buitenland:

Schrijf je cv in twee talen
Wanneer je gaat solliciteren bij een bedrijf in het buitenland is de kans klein dat ze Nederlands spreken. Ook wanneer ze dit wel doen, is het verstandig om jouw cv in het Engels of in de taal van het land te sturen. Vaak wordt jouw cv door meerdere mensen bekeken en je weet nooit welke taal diegene spreekt. Jouw cv is de eerste indruk dus zorg dat deze foutloos en netjes is! Heb je hier hulp bij nodig? Bij Sollicitego kunnen wij je cv checken.

Verdiep je in het land
Mag je op gesprek komen? Zorg dan dat je je goed verdiept in het land waar je naartoe gaat. Zoek informatie op over de cultuur, de ligging van de plaats waar je gaat werken en onthoudt wat leuke feitjes waarmee je het ijs kunt breken tijdens je sollicitatie. Ook is het handig om informatie op te zoeken over mogelijke cultuurverschillen tijdens het solliciteren. Zo houden ze er in sommige landen andere gebruiken op na. De zogeheten sollicitatie-etiquette.

Zorg voor een perfecte verbinding
Het sollicitatiegesprek zal in veel gevallen niet plaatsvinden in het land zelf maar via de telefoon of Skype. Zorg er daarom voor dat je een goede verbinding hebt. Is dit niet het geval, dan zal jouw enthousiasme minder goed overkomen. Test daarom van tevoren een gesprek in het betreffende land en ga zelf op een geschikte en rustige plek zitten.

Heb je nog vragen over werken in het buitenland? Neem dan gerust contact met ons op!

Met dank aan deze blog aan Bas Klein Geltink, Sollicitego
Met jarenlange ervaring als recruiter weet Bas Klein Geltink, oprichter van Sollicitego, als geen ander waar bedrijven naar zoeken en hoe jij je als sollicitant kunt onderscheiden. Hij is altijd van mening dat je moet doen wat je gelukkig maakt. In zijn geval mensen helpen door het overdragen van zijn kennis. Met Sollicitego heeft hij het grootste trainingsbureau op het gebied van solliciteren in Nederland.