Werken in het buitenland – Papierwerk: waar moet je op letten?

Je hebt je reis geboekt en je bent voorbereid op de cultuurverschillen. Maar hoe is het geregeld op je werkplek? We vertellen je waar je op moet letten voor je naar de zon of sneeuw vertrekt.

Er is natuurlijk een groot verschil of je voor een Nederlandse organisatie gaat werken, of voor een buitenlandse werkgever. Wil je alles duidelijk en inzichtelijk geregeld hebben, dan zit je bij een Nederlandse werkgever natuurlijk goed: het contract is Nederlands en je weet dat dit moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving. Makkelijk te checken.

Ga je bij een buitenlandse werkgever in dienst, dan is dat natuurlijk een stukje ingewikkelder. Je contract is in de taal van het land, de wetgeving en het minimumloon ligt anders, en zelfs de manier van uitbetaling kan nog een hele discussie worden. Hoogste tijd om het goed voor te bereiden dus!

Contract van tevoren opvragen
Waarschijnlijk teken je het contract pas als je in het buitenland op je werkplek bent. Dit gaat echter wel eens mis: we kennen genoeg verhalen van jongeren die al weken aan het werk zijn, zonder ooit een contract te hebben gezien. Wees dit voor door alvast je contract per e-mail op te vragen zodat je deze kan inzien. Je weet zo wat je mag verwachten, maar je kan deze ook vast printen en ondertekend meenemen: zo hoef je niet dagen of weken te wachten op zekerheid. Aan jou zal het niet liggen.

Nationale wetgeving
Niet in elk land is er een minimumloon, of het ligt heel anders dan bij ons. In het ene land mag je wettelijk maar 35 uur werken, in het andere land maakt het niet uit. En hoe zit het met belastingen? In Frankrijk verdien je bijvoorbeeld bruto een hoog bedrag, maar gaat er ook bij het minimumloon enorm veel belasting en sociale lasten af. Loonheffingskorting kennen ze niet, terwijl je in Nederland als student in de meeste gevallen zelfs 100% loonheffingskorting krijgt. Kortom: handig om je even te verdiepen in waar je vanuit mag gaan en waar je recht op hebt.

Uitbetaling van je salaris
Dat lijkt heel logisch: gewoon op je rekening. Helaas gaat het niet altijd zo. In veel landen wordt het salaris bijvoorbeeld uitbetaald per cheque. Gebruiken we in Nederland al sinds 1990 niet meer, maar in veel buurlanden is dit nog een normaal betaalmiddel. Probleem voor jou: zolang je in het buitenland zit, kan je er niks mee, en in Nederland betaal je een torenhoge administratiefee (tussen de €35 en €75) om ‘m op je rekening te storten en duurt het ook nog eens een poos voor je je geld hebt. Vraag dus of je het bedrag op je rekening gestort mag krijgen, met je IBAN en BIC moet dit geen probleem zijn. Heb je nog geen contract en krijg je je geld cash? Dan hoop ik voor je dat je geen bedrijfsongeval of arbeidsinspectie krijgt!

Verzekeringen
Je werkgever moet natuurlijk een aansprakelijkheidsverzekering hebben afgesloten. Verder moet je goed opletten met je zorgverzekering: werk je voor een Nederlandse werkgever in het buitenland (detachering) dan loopt je zorgverzekering gewoon door en hoef je hier niets aan te veranderen. Werk je voor een buitenlandse werkgever, dan moet je dit checken bij jouw zorgverzekeraar. Verder kan het handig zijn om een reisverzekering af te sluiten: stel dat je laptop of telefoon kopje onder gaat of wordt gejat, dan is het fijn om (een deel van) je geld terug te krijgen!

Bij een Nederlandse organisatie
Hierbij let je natuurlijk op dezelfde dingen: krijg ik het minimumloon (of meer)? Hoe krijg ik mijn salaris en zorg dat je contract van tevoren ondertekend is. Je Nederlandse werkgever moet ook zorgen voor een A1-verklaring. Stel dat de plaatselijke arbeidsinspectie langskomt, dan kan je hiermee aantonen dat je voor een Nederlandse werkgever in dienst bent, en in Nederland je sociale premies en belastingen afdraagt. Tot slot moet je in veel landen ook worden aangemeld bij de plaatselijke autoriteiten (bijvoorbeeld in Frankrijk door middel van een Déclaration de Détachement). Ook dit moet je werkgever voor jou regelen: doen ze dit niet, dan ben je eigenlijk illegaal aan het werk en dit kan enorme problemen opleveren.

Kortom: vertrek niet zomaar naar het buitenland om te werken! Er zijn een hoop regels waaraan werkgevers moeten voldoen en je wil zelf natuurlijk ook netjes krijgen waar je recht op hebt. Als je het gevoel hebt dat iets niet klopt, kan je beter nog even verder kijken.

Dit blog is geschreven door Iris van de Beek van Team4Animation. zij is verantwoordelijk voor de werving en selectie van 250 jongeren voor 150 campings in Frankrijk, Italië en Spanje. Vanuit zijn ervaring met werk in het buitenland informeert hij je over de do’s en dont’s.