Werken in het buitenland: je reis boeken

Heb je een leuke werkplek gevonden in het buitenland en ben je er helemaal klaar voor? Dan begint het avontuur bij het boeken van je reis! We helpen je graag met wat praktische tips. Als voorbeeld gaan we werken in Zuid-Frankrijk.

Waar begin je met een reis boeken?

Heb je van je toekomstige werkgever een plaats gekregen waar je naartoe moet reizen? Dan is het makkelijkst te beginnen op Rome2Rio.com. Op deze site (is ook een App van) kan je vertrek- en aankomstplaats invullen: de site laat dan meteen zien wat de mogelijkheden zijn, van liften tot vliegen. Je ziet er ook een prijsindicatie bij (klopt niet altijd), en de verwachtte reistijd.

Met de bus

Meestal is de goedkoopste optie om met de bus te reizen. Eurolines, Flixbus, Bigbus en Ouibus zijn grote maatschappijen die dagelijks naar honderden bestemmingen in Europa rijden. Naar Zuid-Frankrijk ben je vaak voor zo’n €150 retour: koopje dus! Nadelen zijn er ook: met de bus ben je heel erg lang onderweg. Ze rijden niet zo hard, en stoppen natuurlijk vaak op tussenhaltes. Soms moet je ook overstappen, wat kan betekenen dat je midden in de nacht op een tochtig station staat te wachten op je aansluiting.

Maar, lekker cheap en vaak heel makkelijk te boeken – ook zonder creditcard.

Met de trein

Treinen is vaak een stukje duurder dan de bus, maar met wat uitzoeken kan je soms een leuke aanbieding vinden. Via NS International is het natuurlijk makkelijk boeken, maar wat meer ‘shoppen’ loont altijd!

Boek je bijvoorbeeld via de SNCF (Franse spoorwegen), dan ben je vaak voordeliger uit. Het heeft wel een groot nadeel: betalen via iDeal werkt niet altijd goed – een creditcard is dus wel handig. De goedkoopste treinen in Frankrijk boek je via iDTGV: dit is de ‘budget’ hogesnelheidstrein.

iDTGV kan je alleen met een vertrekstation in Frankrijk boeken. Je moet dus eerst bijvoorbeeld naar Parijs. Echt goedkoop doe je dat weer met de bus.

Vliegen

Kan ook heel goedkoop zijn! Maar ook hier: goed uitzoeken en filteren. Gebruik voor het snel vinden van een goedkope vlucht de site Skyscanner. Deze heeft resultaten van bijna alle airlines, en je kunt als vertrekpunt ‘Nederland’ invoeren: hij bekijkt dan alle vluchten van alle vliegvelden in Nederland.

Waar je bij goedkope vluchten altijd goed rekening mee moet houden, is dat je vaak (veel) bijbetaalt voor je bagage. Zo kan een goedkope vlucht toch ineens heel duur worden. Dit is vooral bij prijsvechters (Ryanair, Transavia etc.) vaak het geval. En als je een paar maanden in het buitenland gaat werken, wil je wel iets meer mee dan handbagage…

Bedenk ook dat er niet in elke stad een vliegveld ligt, en je werkgever waarschijnlijk niet 2 uur wilt reizen om je bij het vliegveld op te halen. Je moet dus vaak vanaf het vliegveld nog verder reizen per trein/bus om op je plaats van bestemming te komen.

Liften

Huh? Ja, het bestaat nog! Je hoeft alleen tegenwoordig niet meer langs de kant van de weg te staan wachten. Je gaat gewoon naar Blablacar en maakt hier een account aan. Naar Zuid-Frankrijk ben je gemiddeld €65 kwijt voor een lift.

Liften is hierdoor ook niet meer ‘eng’. Alle gebruikers zijn geregistreerd en je weet van tevoren met wie je meerijdt. Bovendien kan je reviews lezen van eerdere lifters over ‘jouw’ chauffeur. Erg gezellig, en er is ook een ‘ladies only’ optie voor de dames, waarbij je dus altijd met een vrouw meerijdt.

Met de auto

Heb je zelf een auto, dan is dit natuurlijk ideaal. Even goed voorbereiden op de lange rit en gaan! Het is wel handig om een Creditcard te hebben, want in het buitenland heb je vaak tolpoortjes die niet altijd een normale pinpas accepteren. Let er ook op dat je in sommige landen een tolvignet moet hebben (bijvoorbeeld Oostenrijk en Zwitserland) en dat er afwijkende regels zijn: in de meeste landen moet je bijvoorbeeld verplicht veiligheidshesjes in de auto hebben.

Geld besparen? Dan zet je je rit ook op Blablacar: dan heb je gezelschap onderweg én een deel van je kosten terug!

Waar moet je verder aan denken?

  • Spreek goed met je werkgever af wie je waar en hoe laat op komt halen
  • Zorg voor een volle batterij in je telefoon en sla noodnummers op: zeker het nummer van degene die je op komt halen!
  • Bespaar op bagage: zorg dat je weet wat er voor jou aanwezig is op je werkplek
  • Bespaar op bagage: shampoo, kruiden, afwasmiddel verkopen ze ook in het buitenland. Hoeft echt niet mee in je koffertje.
  • Je terugreis kan je ook op een later moment boeken, als je al in het buitenland bent. Je weet maar nooit of je eerder terug moet of langer blijft. Qua tarieven maakt het echt niet zoveel uit.

Alvast een hele goede, gezellige en fijne reis gewenst!