Werken in het buitenland: Cultuurverschillen

Heb je een leuke werkplek gevonden in het buitenland? Reis geboekt? Dan begint de volgende uitdaging: omgaan met de cultuurverschillen op je werkplek. Want die zijn soms groter dan je denkt…

Voorbereiding.
Je kan al een hoop informatie vinden over de cultuurverschillen door een beetje rond te googelen, er is vaak een hoop online te vinden. Zoek je bijvoorbeeld naar ‘cultuurverschillen Denemarken’, dan kom je op een site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en je vindt een hoop blogs over de cultuurverschillen. Werkt natuurlijk ook als je in Spanje gaat werken, of in Kazachstan.

Goed, Googelen kan iedereen. Ik zet graag een paar van de opvallendste cultuurverschillen in populaire werkbestemmingen voor je op een rij!

Act local.
Je belangrijkste houvast is: go with the flow. Als je in Italië, Frankrijk, Spanje of Italië zit, dan zal je echt moeten wennen aan de etenstijden en de gebruiken. Je kan er voor kiezen om ’s middags gewoon een broodje met kaas te eten, want dat ben je gewend. Begrip krijg je er niet voor. Observeer en leer: doe mee met de gebruiken, dus eet ’s middags warm in Frankrijk, of eet ’s avonds héél laat tapas in Spanje. Het is even wennen, maar o-zo-chill.

Schrik niet van de gastvrijheid!
Ze bedoelen er niks geks mee. Het blijft voor ons toch raar om, als je iemand een uur kent, thuis uitgenodigd te worden, mee te eten, aan de hele familie te worden voorgesteld. In veel Zuid-Europese landen is het de normaalste zaak van de wereld. Zeg vooral geen ‘nee’: je trapt ze op hun ziel. Ga je richting Scandinavië, dan is het juist omgekeerde wereld: daar houden ze privé en werk liever gescheiden.

Kussen.
In veel landen is het heel normaal om 2, 3, 4 kussen te geven bij een begroeting. Onze Hollandse hand wordt daar als zakelijk en koud gezien. En dat zoenen is vaak al bij de eerste begroeting! Best awkward voor ons. Ik werk al jaren in het buitenland, maar blijf het een beetje gek vinden om te doen. De baas geef je meestal wel een hand, maar collega’s, buren, vrienden: bijna iedereen begroet je met een aantal zoenen, afhankelijk van de regio. Altijd man-vrouw en vrouw-vrouw, maar bij goede vrienden en familie ook man-man! Lekkere prikzoenen dus.

Alcohol.
Wijn bij het eten? Ook ’s middags! Wist je dat er in Frankrijk een wet is, waarin staat dat de Gendarmerie (Politie) bij de lunch een kwart liter wijn mag drinken? Jep.. Het is de gewoonste zaak om een wijntje te drinken bij het eten. Geen zin in? Neem dan water. Het wordt als een belediging voor de keuken gezien als je bijvoorbeeld cola bij de lunch neemt, dat verpest de smaak!

Hiërarchie.
In Nederland zijn we gewend de baas met ‘jij’ aan te spreken, en meteen je goede ideeën naar binnen te gooien. Dat kan. We hebben hier ‘platte’ organisaties. In veel landen is dit heel anders en is er nog een echte baas-medewerker verhouding. De baas is de baas en zit niet altijd te wachten op ideeën van ondergeschikten. Hij weet immers hoe het moet. Ook spreek je hem/haar met u aan. Net alsof je in het leger zit.

Geniet en leer ervan!
Het allerbelangrijkste: deze ervaring met een andere cultuur heb je de rest van je leven iets aan! Sommige dingen zijn heel raar, bij andere dingen denk je juist: waarom doen we het niet zó in Nederland? En nog belangrijker: het werkt verslavend… Geniet ervan!