Guide tegen vliegangst

Ja hoor, het is weer zo ver! Het vliegtuig is nog niet opgestegen of jij zit al met knikkende knieën en zweterige handen uit het raam te staren… elke keer hetzelfde ritueel wanneer je aan jouw reis start. Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Je bent zeker niet de enige met deze angst. Uit onderzoek blijkt dat zeker 6,5% van de wereldbevolking bang is voor vliegen. Nooit meer in een vliegtuig stappen zou natuurlijk een oplossing kunnen zijn, maar dan loop je ook al die mooie reizen mis. Dat zou natuurlijk zonde zijn! Gelukkig zijn er, net als tegen alle angsten, een aantal tips die je er door heen kunnen helpen.

 

*  Voorbereiding is het halve werk. De eerste stap is dan ook om je reis thuis goed voor te bereiden zodat je onderweg naar het vliegveld en op het vliegveld zelf zo weinig mogelijk stress ervaart. Drink ook zeker niet teveel (het liefst helemaal geen) cafeïne. Cafeïne kan er namelijk voor zorgen dat je extra nerveus wordt.

* Het is je vast en zeker al heel vaak vertelt, maar dat maakt het niet minder waar. Besef dat vliegen hartstikke veilig is. Stop met het bedenken van doemscenario’s en denk aan de cijfers. De kans dat je een ongeluk krijgt in een vliegtuig is zo’n 1 op de 11 miljoen. De kans dat je een ongeluk krijgt in de auto is aanzienlijk groter: namelijk 1 op de 6000.

* Zoek afleiding zodat je niet in jezelf kunt keren! Maak het vliegen leuk voor jezelf. Kijk een film of serie die je altijd al wou zien maar geen tijd voor hebt, neem een goed boek mee of praat met je reispartner indien je samen reist.

* Denk aan al die talloze mensen die vaak vliegen voor hun werk. Zoals de stewards en stewardessen maar ook bekende mensen, modellen, topsporters, zakenmannen en vrouwen.

* Denk aan de leuke bestemming waar je heen gaat. Besef je dat je hier (waarschijnlijk) niet heen had kunnen gaan zonder de vliegreis. Verheug je vast op alle leuke uitjes en neem in het vliegtuig wat flyers mee.

* Lees een boek over vliegangst. Er zijn talloze boeken geschreven over deze angst, waar het vandaan komt en hoe je dit tegen kunt gaan. Aanraders zijn bijvoorbeeld “Overwin je vliegangsten en word ook een wereldreiziger” van Kelly Otte en “Over vliegangst en hoe je ervan afkomt” van Lucas van Gerwen (ook verkrijgbaar als luisterboek).

* Focus je op je ademhaling. Door extra op je ademhaling te letten tijdens het vliegen word je vaak vanzelf al wat rustiger. Je hartslag zal hierdoor dalen en je spieren meer ontspannen.

* Praat over je vliegangst. Krop het niet op maar bespreek het met de mensen om je heen en ook zeker met je reis buddy(s). Zeker weten dat ook zij je gerust kunnen stellen.

* stel je vliegreis vooral niet te lang uit, maar ga er voor! Uit onderzoek is gebleken dat de meeste mensen met vliegangst nog nooit in een vliegtuig hebben gezeten. En zoals voor de meeste angsten geldt.. het beste is om het gene waar je bang voor bent direct in de ogen aan te kijken, of in dit geval, in zijn vleugels. 😉

Tot slot!

Volg een training om je vliegangst te overwinnen.

In samenwerking met Vlieg-Beleving organiseren wij de cursus ‘Overwin je vliegangst’.

Vliegangst komt voor bij 1 op de 3 Nederlanders en vliegangst kan variëren in verschillende vormen. Het kan zijn van geen controle kunnen uitoefenen of angst te kunnen omkomen bij een vliegtuigcrash. Symptomen kunnen zijn van zweten tot hyperventilatie of paniek aanvallen.

Bij ons leert u wat vliegen inhoudt en wat er gebeurt om een vlucht veilig te kunnen uitvoeren. Wij werken niet in een groep maar alleen met u en personen die weten van uw angst. Om een indruk te krijgen in welke mate de grote is van uw vliegangst doen we eerst een telefonische intake.

Bij een lichte vorm kan 1 sessie al voldoende zijn om inzicht te krijgen om van uw vliegangst af te komen. Als er meerdere sessies nodig zijn zal er een pakket worden aangeboden. Om dit voor iedereen betaalbaar te houden hebben wij een vanaf prijs.

Kijk voor meer info op www.vlieg-beleving.nl of stuur een mail naar info@vakantiebaainhetbuitenland.nl.