Mijn ervaring in Australië en wat daar uit voortkwam….

Door Yllis Bes – deelnemer Ten Travel – Australia.

Na een sollicitatie via een vacature op ‘Vakantiebaaninhetbuitenland.nl, een keer bellen en een paar e-mails met Tine van Ten Travel kon ik direct een startdatum plannen met het Australische bedrijf waar Ten Travel mee samenwerkt. Tussen een impulsief idee en in het vliegtuig stappen heeft voor mij amper 5 weken gezeten, dit is vrij snel en wil bij deze dan ook meteen melden dat de begeleiding van Ten Travel hierin geweldig was!

Na drie dagen reizen landde ik op 24 maart 2022 in Brisbane. Even bijkomen waarna de trainingsweek begon. Deze was intensief, maar ook heel leuk en leerzaam.
Na de trainingsweek begon ik in april bij mijn 1e baan in Australië: een paardenfokkerij in NSW. Deze ervaring viel in het begin een beetje tegen en ik nam na de 3e week ontslag. Waar het misging? Ik denk deels door een cultuurshock en pech met een werkgever die niet bij mij paste. ‘It’s not all rainbows and sunshine.’

Tekst gaat verder onder de foto.

 

Gelukkig werd ik na overleg al snel herplaatst en ging ik voor een aantal weken als Nanny aan de slag. Daar verdiende ik genoeg geld waardoor ik kon gaan reizen. Na een trip door Cairns en het Great Barrier Reef ging ik weer terug naar NSW voor werk op een andere paardenfokkerij. Hier heb ik mijn infamous 88 days volledig gedaan en heb er echt een fantastische tijd gehad. Deze werkgever paste een stuk beter bij mij en ik mocht paardrijden buiten werktijd. Een geweldige ervaring! Grappig om te weten is dat ik deze baan mét een aanbeveling van mijn eerste werkgever kreeg.

Na drie maanden hard werken ben ik op eigen houtje naar het westen vertrokken voor een baan die ik zelf via via had gevonden, maar waar het helaas niet leuk was. Ik wist niet hoe snel ik weer naar de oostkust moest rennen. Gelukkig had ik opnieuw mazzel en kreeg ik via Joanna een baan op een Cattle station in de Queensland Outback. Eindelijk mijn droombaan na 8 maanden in het land!
Het werk eindigde na een poosje weer en ik ging weer reizen: ditmaal met de bus van Darwin naar Adelaide, dwars door de outback van Australië. De beste trip die ik heb gemaakt. En toen was het zover, mijn jaar in Australië was alweer voorbij. Het is echt omgevlogen!

Even praktisch: om in Australië te starten had ik €4000 euro gespaard. Hiervan heb ik mijn ticket, het visum en het Ten Travel programma betaald. Tijdens mijn banen in de outback spaarde ik vervolgens ruim €8.000 ondanks de reisjes tussen het werken door!
Hiervan heb ik 7 maanden door Nieuw zeeland, Fiji, Singapore, Maleisië, Thailand, Laos, Vietnam, Cambodja, Indonesie, Filipijnen, noord Amerika en Mexico kunnen reizen. Een absolute droom om als 21jarige solo deze reis te kunnen maken.

Na deze reis ging ik weer terug naar Australië op een 2e visum, opnieuw via Ten Travel. Ik had inmiddels zelf ook veel contacten opgebouwd en heb bijna zeven maanden op zes verschillende stations door heel noordwest Australië gewerkt deels door mijn eigen contacten en deels door Joanna. Ook mijn droom om met paard vee te drijven is eindelijk uitgekomen na 2 jaar. Ze zetten je echt niet zomaar op een paard hier. Zoveel meiden gezien die een baan als ruiter willen en niks anders. Niet willen investeren in de Farm training die ik via Ten Travel wel heb gevolgd maar op de bonnefooi naar Australië zijn gekomen. Ondertussen zitten deze zelfde meiden werkloos in Sydney voor 3+ maanden… tsja net wat je wil!!

Maart 2024, ik was toe aan wat nieuws en was de stof en de hitte even zat. Ofwel ik ging op zoek naar werk in Europa en ik kwam uit op een baan in Noorwegen boven de poolcirkel waar ik direct kon starten. Last minute ticket naar de Noordpool dus!
Ondertussen had ik Tine weer gemaild of er nog animatiewerk was, en binnen 5.5 uur na deze mail had ik al een contract voor Cyprus getekend. De werkgever in Cyprus reageerde erg positief op mijn Australische werkervaring. Gewoon direct aangenomen. Ik kon zelfs nog een hele maand vrij krijgen tijdens het hoogseizoen, vrijwel ongehoord!

In november ga ik mijn studie weer oppakken na 2,5 jaar de wereld rond te hebben gereisd. Mijn buitenlandervaring is heel nuttig voor mijn carrière als orthopedagoog/gedragswetenschapper in de jeugdzorg. Tijdens het reizen heb ik veel vaardigheden als flexibiliteit, intercultureel communiceren, kalm blijven onder druk, etc. Dit zijn geen magische toverwoorden meer op mijn CV, dit zijn nu mijn sterke punten.

Financieel ben ik met 4000 euro weg gegaan. Tijdens mijn werkreis spaarde ik €8000 en kom ik met bijna €7000 terug in november. “Slechts” €1000 voor een wereldreis van 2.5 jaar lijkt mij zo gek nog niet… Dus het kan!

Ik hoor zo vaak “ik heb geen geld om te reizen”. Je hebt niet veel nodig! Genoeg voor een vliegticket en een visum, maar verder is er overal ter wereld werk te vinden als je het maar goed voorbereid. En Ten Travel heeft me daar een handje mee geholpen.

Zo fijn, en het mooie is, jij kan dit ook!

(Fotorechten Ten Travel)