Top 10 bezienswaardigheden in de Ardennen

De Ardennen staat vooral bekend om de prachtige, bosrijke omgeving. Maar wist je dat de Ardennen ook vol zit met leuke bezienswaardigheden? Zo kun je superleuk winkelen in Luik, je grenzen verleggen bij één van de vele survival plekken en de geschiedenis induiken bij de kastelen of grotten van de Ardennen! Struin ook zeker de gezellige marktjes af en proef de streekproducten en sluit af met een bezoekje aan de bierbrouwerij van Bellevaux.

1. Survival

De bosrijke omgeving van de Ardennen is perfect voor sport activiteiten. Er zijn dan ook veel diverse opties voor survival! The Outsider Ardennes is bijvoorbeeld dé plek voor mensen die op zoek zijn naar een echte uitdaging! Je kan hier terecht voor adrenaline verhogende activiteiten.

2. Attractieparken

Naast sportieve activiteiten kun je ook volop attractieparken, wildparken en dierentuinen bezoeken, de bekendste hiervan vind je hier:

Plopsa Coo

Western City

Paira Daiza

Parc a Gibier

3.  Winkelen en shoppen

Winkelen in de Ardennen is super leuk. Allereerst zijn er de winkelstraten in Luik. En de grote markt La Batte op zondag is zeker de moeite waard.
In de grote steden in de Ardennen is er een breed winkelaanbod. Daarentegen is er in de kleine dorpjes vaak geen enkele winkel te vinden. Een bakker en een slager en dan houdt het al snel op. Maar juiste deze kleine ambachtelijke winkels verkopen de lokale specialiteiten die heerlijk smaken!
Om de kleine ondernemers te steunen, wordt er veel aandacht besteed aan de lokale producten. Ga eens langs bij een geitenboerderij en proef de heerlijke kazen. Of breng een bezoek aan een chocolatier en neem heerlijke bonbons mee!

4. Markten

In de grotere dorpen en in de steden in de Ardennen wordt iedere week een markt gehouden. De inwoners maar ook de toeristen kunnen op de markt hun verse producten halen zoals groente, fruit en kaas. Maar je kunt er ook lekkere Ardense worsten kopen en natuurlijk lekkere bieren die in de streek worden gebrouwen.
De markten beginnen over het algemeen rond 07.00 en duren tot circa 12.00 – 13.00.

5. Grotten

Een leuke bezienswaardigheid voor jong en oud! De Grotten van Han zijn te vinden in Han-sur-Lesse, een klein dorpje in de Belgische Ardennen. De beroemde Grotten van Han behoren tot de belangrijkste attracties van België en worden ieder jaar door honderdduizenden mensen bezocht.
Het avontuur begint in het centrum van het dorp. Vanuit het dorpscentrum brengt een kleine, kleurrijke tram je tot aan de ingang van de grot. Vanaf de ingang van de grotten loop je verder. Er is een pad van 2 kilometer lang uitgezet en je doet hier ongeveer anderhalf uur over. Meertalige gidsen leiden je door de verschillende zalen waarvan de een nog indrukwekkender dan de andere.

6. Kastelen

In de Ardennen vind je veel prachtige kastelen. Het bezoek hier van kan tijdens je vakantie in de Ardennen zeker niet ontbreken! Velen verkeren nog in een goede staat, zoals het Kasteel van Sedan en het Kasteel van Bouillon.
Andere kastelen zijn meer een ruïne maar nog steeds te bezoeken zoals het Kasteel van La Roche-en-Ardenne. Maar ook de diverse citadellen zijn de moeite meer dan waard. Bezoek de Citadel van Dinant en geniet van het schitterende uitzicht.

7. Bierbrouwerij en Brasserie van Bellevaux

De Bierbrouwerij en Brasserie van Bellevaux in Malmedy is een ervaring die je niet mag missen tijdens een vakantie in de Ardennen. Deze kleine familiebrouwerij opende in 2006 de deuren. De bierbrouwerij en brasserie zijn te vinden in het typisch Ardense dorpje Bellevaux. Er worden door het team van enthousiaste brouwers vier verschillende bieren gebrouwen namelijk de Black, de Blanche, de Blonde en de Brune. Alle bieren die bij Bellevaux gebrouwen worden zijn licht troebel. Dit komt doordat de bieren niet gefilterd zijn. Natuurlijk zijn ze allemaal lekker! 😉

8. Musea

De Ardennen zit vol met leuke musea die je kunt bezoeken! Zo kun je het historisch Bastogne War Museum bezoeken (belangrijkste museum als het gaat om de slag om de Ardennen), Museum voor moderne en hedendaagse kunst in Durbuy, of wat dacht je van het Belgische bier museum in Lustin? Ook een bezoekje aan het museum van Malgré Tout in Treignes (archeologische opgravingen) is zeker de moeite waard!

9. Meer van Warfaaz

Het Meer van Warfaaz is gelegen op steenworp afstand van de stad Spa. Vooral in de zomermaanden is het heerlijk vertoeven aan het Meer van Warfaaz. In het Frans schrijf je Lac de Warfaaz en de ligging van het meer is fantastisch. Het is omgeven door bomen en in de verte pronkt het Kasteel van Balmoral! Dit luxueuze kasteel is een streling voor het oog! In de zomermaanden is het hier altijd gezellig druk. Er is een speeltuin en een cafetaria waar u terecht kunt voor snacks en verfrissende drankjes. Leuk om te doen is het meer verkennen op een trapboot! Al met al een super leuke plek in de buurt van Spa om even helemaal tot rust te komen!

10. Spa

Wist je dat het water van Spa rood en Spa blauw uit water komt uit de bronnen van de Ardennen? Het word ook wel de Parel van de Ardennen genoemd vanwege de goede hotels en mooie winkels. Tijdens een romantisch weekend in Spa kunt u genieten van heerlijke behandelingen en natuurlijk de warmwaterbaden.