Waarom werken in het buitenland?

Een zomer in het buitenland werk en reizen combineren of een zogenaamde gap year (tussenjaar) wordt steeds populairder. En niet voor niks: je krijgt de kans nieuwe mensen te ontmoeten, een nieuwe cultuur te ontdekken en even ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Als je klaar bent met je studie kan het heerlijk zijn een jaar er tussen uit te gaan, maar ook een zomer of een aantal maanden in het buitenland doorbrengen is een enorme ervaring. Of je nou aan de slag gaat als entertainer, horeca medewerker, receptioniste of helpt in de onderhoud.

Wat zijn nou de voordelen van een werkzomer- of jaar in het buitenland?

Goed voor je talenkennis
Welk land je ook heengaat, het is altijd goed voor je talenkennis. Of het nou om Engels, Duits of Frans gaat: nergens leer je de taal zo goed kennen als in het land zelf! Er is een grote kans dat jou collega’s ook verschillende talen spreken. Misschien spreek je onderling wel Engels of de taal van het land waar je heengaat. Het is hoe dan ook een enorm pluspunt!

Goed voor je CV
Uit onderzoek blijkt dat bedrijven sneller van iemand onder de indruk zijn en meer salaris willen betalen aan iemand die een tijdje in het buitenland heeft gewerkt. De reden hiervoor is dat een werknemer met ervaring in het buitenland wordt gezien als iemand die open staat voor andere culturen en niet bang is voor verandering. Ook getuigt het van lef, een bepaalde mate van flexibiliteit en nieuwsgierigheid.
Een buitenlandervaring is dus positief maar moet wel altijd ondersteund worden door andere werkzaamheden. Een ervaring in het buitenland op zichzelf is vaak niet genoeg. Het is belangrijk om op verschillende plekken ervaring op te doen en daarmee te laten zien wat je interesses en vaardigheden zijn. Ook daarom is werken én reizen de perfecte combinatie.

Nieuwe mensen ontmoeten
Als je gaat werken in het buitenland, ontmoet je mensen van allemaal verschillende culturen. Misschien wel mensen die je anders nooit ontmoet zou hebben. Je maakt gegarandeerd vrienden voor het leven!

 

 

 

 

 

Nieuwe cultuur ontdekken
Door te reizen leer je een hele andere cultuur ontdekken dan die van jezelf, ook als je binnen Europa aan de slag gaat is dit al het geval! Het is niet alleen ontzettend interessant, maar ook nog eens goed voor je. Door te werken in een land leer je de cultuur en mensen uit andere landen beter kennen en vooral begrijpen. Ook heb je in je vrije tijd kans om leuke dingen in de buurt te gaan doen!

Uit je comfortzone
Als je gaat werken in het buitenland verlaat je, je vertrouwde omgeving. Je stapt echt uit je comfortzone: je leert nieuwe mensen kennen, je gaat naar een ander land waar je misschien de taal nog niet vloeiend spreekt, je krijgt te maken met andere culturen. Je leert niet alleen jezelf hierdoor beter kennen maar krijgt ook nieuwe perspectieven. Dit alles is ontzettend goed voor je persoonlijke groei.

Nikita de Haan
Social Media Expert bij Vakantiebaaninhetbuitenland.nl